LVT Zemin Nedir?
Son yıllarda zemin endüstrisinde büyük ilerlemeler kaydedilen LVT (Luxury Vinyl Tiles) zeminler; ahşap, taş veya kumaş gibi görünümleri taklit eden vinil kompozit malzemenin karo, şerit, altıgen gibi farklı formlarda kullanılmasından oluşur. Bu zemin kaplama çözümü, farklı malzemelerin doğal güzelliklerini beraberinde getirirken bakım ve dayanıklılıktan ödün vermez.
Avantajlar
Zemin malzemesi seçiminde, doğru malzemeye karar verebilmek için malzemeyi iyi tanımak ve kazandıracağı avantajları önceden bilmek gerekir. Zemin kaplamaları uzun yıllar mekânın bir parçası olacağından uygun seçim önemlidir. LVT için de bu durum geçerlidir. LVT çok çeşitli avantajlar sunan bir zemin kaplama malzemesidir. Bu kadar tanınmış ve yaygın olmasının nedeni de getirdiği bu büyük artılardır. İşte bunlardan bazıları…
1. Son Derece Dayanıklıdır
Sirkülasyon yoğunluğunun fazla olduğu havaalanı, otel, mağaza gibi mekânlarda tercih nedeni LVT’nin uzun yıllar boyunca sağlamlığını ve ilk gün ki görünümünü korumasıdır. Vinil’in üst tabakasında ve katmanları arasında kullanılan koruyucu kimyasallar malzemenin nem, küf, leke ve çizik gibi dış faktörlere karşı dayanıklı olmasını sağlar. LVT zemin kaplamaları su geçirmez ve suya dayanıklı yapısı ile damlamalara ve buhara dayanıklıdır. Islak hacimlerde yaygın bir şekilde tercih edilir.
LVT malzemenin katmanları arasında antibakteriyel koruma kullanıldığı için hijyenin ve kolay temizliğin ön planda olduğu hastane, klinik ve okul gibi alanlarda da güvenle tercih edilebilmektedirler.
2. Az Bakım Gerektirir
Alternatif görünümlü LVT zemin kaplamalarının faydalarından bir diğeri temizlik, bakım ve onarımının kolay olmasıdır. Kullanım yoğunluğuna bağlı olarak düzenli süpürme ve paspaslama yeterli bir temizliktir. Belirli aralıklarla profesyonel temizlik makinalarından destek alınarak derin temizlik yapılarak malzemenin ilk gün ki görünümü uzun yıllar korunabilir. Görünümlerini taklit ettiği doğal malzemeler gibi ekstra bakım, boyama veya cilalama gerektirmez.
Lüks vinil zemin kaplamalarının diğer zemin türlerine göre onarımı nispeten daha kolaydır. Küçük ebatlardan oluşan hasarlı parçalar kolayca değiştirilebilir.
3. Kurulumu Kolaydır
Çekiçle vurma, testereyle kesme veya diğer yoğun kurulum teknikleri kullanılmadığından sorunsuz ve kolayca kurulumu gerçekleştirilebilir. Kolayca kesilip şekillendirilebildiğinden uygulama kısa sürede tamamlanabilir. LVT zemin kaplamalarında yapıştırma, yüzer sistem- Loose Lay ve birbirine geçmeli -Click sistem olmak üzere 3 farklı uygulama yöntemi bulunmaktadır. Kullanılacak mekânın fiziksel koşullarına bağlı olarak doğru yöntem seçilebilir.
Uygulama kolaylığı nedeniyle yaşayan kalabalık ofis ortamlarında zemin yenilemesi gerektiğinde LVT zemin kaplamaları tercih nedeni olmaktadır.
4. Ekonomiktir
Diğer döşeme türleriyle karşılaştırıldığında, alternatif görünümlü LVT zemin kaplamalarının en önemli avantajı, satın alınabilirliğinin yüksek olmasıdır. Doğal ahşap, taş gibi malzemelerden daha ekonomik ve daha uzun ömürlüdür. İlk yatırım maliyetinin uygun olmasının yanı sıra, LVT zemin kaplaması ömrü boyunca minimum bakım ve temizlik gerektirdiğinden diğer malzemelere göre kullanım maliyeti de düşüktür.
5. Sonsuz Tasarım Çeşitliliği Sunar
LVT her tarzdan insanın zevkine uyacak şekilde tasarlanmış, ilginç renk, desen ve dokulardan oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Doğal ahşap, taş, metal, tekstil görünümlerin yanı sıra düz renk skalaları da sunmaktadır. Bu farklı dokuları karo, şerit, altıgen, üçgen gibi farklı formlarda sunarak zemin tasarımlarında sonsuz olasılıkların kapısını aralar.
Doğal ahşap gibi malzemeleri yansıtırken ahşabın harelerini, tırtıklı dokusunu yüzeye taşıyan vinil teknolojisi sayesinde malzemeleri doğalında ayırt etmek imkansız hale gelir. Üstelik birçok farklı malzemeyi aynı kalınlıkla bir araya getirme kolaylığı sunduğundan desenli uygulamaları, yüksek metrekarelerde uygulamak çok kolay ve hızlıca gerçekleşebilir.
Ancak doğada ve endüstride hiçbir malzeme mükemmel değildir. Seçtiğimiz her malzemeyi uzun ömürlü kullanmak için doğru tanımak, uygulamak ve periyodik bakımlarını yapmak önemlidir. Bunun için “Zemin Bakım & Temizlik Kılavuzu” başlıklı bloğumuz sizlere referans olabilir.