2024 Tasarım Trendleri

2024 yılının tasarım trendleri hedeflerimizi ve planlarımızı oluşturmamızda bize ışık tutuyor.

Blog 2024-02-29 16:28:50

2023 yılını geride bırakıp, 2024 yılına girmek üzere olduğumuz şu günlerde, her sene olduğu gibi içimizi bir heyecan sarmış durumda. Yeniyıl kutlamalarının, geçmiş yılın tüm yorgunluğunu silip, yerini taptaze bir enerji ile doldurduğu bir gerçek. Gelecek planlarımıza odaklanarak, kendimize hedefler belirlediğimiz ve motivasyonumuzun en üstte olduğu yeni yıl haftasının en keyifli yanlarından biri de trendlere göz atmak. Bu yıl nelerin trend olacağı, hedeflerimizi ve planlarımızı oluşturmamızda bize ışık tutuyor.

2023 yılında, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji kaynakları ve doğal malzemelere yönelim gibi çevreci tasarım yaklaşımları, tasarım dünyasının odağındaydı. 2024 yılında ve hatta uzunca yıllar boyunca bu kavramlar güncelliğini koruyacak gibi görünüyor. Bunlara ek olarak gündemi oluşturacağını düşündüğümüz bazı yenilikçi tasarım trendlerine ve gündemden düşmeyecek zemin kaplamalarına gelin birlikte göz atalım…

Pantone Renk Enstitüsü'nün 2024 Rengi: Peach Fuzz

Pantone Renk Enstitüsü, her yıl tasarımcılar ve trend takipçileri için ilham kaynağı olacak yeni bir renk seçiyor. 2024 yılında ise Pantone Renk Enstitüsü'nün tercihi Peach Fuzz oldu.

Peach Fuzz, tatlı ve canlı bir şeftali tonu. Bu renk, sıcaklık, neşe ve enerjiyi simgelerken aynı zamanda yumuşaklık ve romantizmi de yansıtıyor. 2024 yılında, Peach Fuzz'un moda, iç mekan tasarımı ve diğer alanlarda sıkça kullanılması bekleniyor.

Tatlı ve canlı bir şeftali tonu olan Peach Fuzz, terakota gibi kil esaslı malzemelerle uyum içinde kullanılabilir. Duvarlarınızda tercih edeceğiniz Peach Fuzz rengi, terakota zemin kaplamaları ya da aksesuarlarla birlikte sergilenebilir. Peach Fuzz rengiyle uyumlu olan ahşap ve doğal taş gibi doğal malzemeler de mekanınızda doğal ve sürdürülebilir bir his yaratacaktır.

Peach Fuzz rengini kullanırken, uyum yerine zıtlıkları kullanarak da etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin moda ve dekorasyonda sıkça karşılaştığımız sanatsal tonlardan biri olan Yves Klein mavisi ile Peach Fuzz’un şeftali pembesini bir arada kullanarak, cesur ve zıt renk kombinasyonlar elde edebilirsiniz.

Sürdürülebilir Zemin Seçenekleri

Son yıllarda, tasarım dünyasında sürdürülebilirlik giderek daha önemli bir başlık haline geldi. Mimarlıktan modaya neredeyse bütün tasarım disiplinlerinde, tasarımın sürdürülebilir malzemelerden yapılması ve tasarım süreçlerinde izlenen tüm adımların sürdürülebilirlik ilkesine dayanması, tüketicinin de tercihini yaparken dikkat ettiği konulardan biri haline geldi. Sürdürülebilirliği bir trend değil, bir yaşam tarzı olarak kabul etmemiz gerektiği inancıyla hareket eden tasarımcılar ve öncü firmalar, bu bilinçli tutumlarıyla tasarım dünyasını ve tüketiciyi de yönlendiriyor. Çevre dostu malzemeler kullanılarak üretilen zemin kaplamaları da gündemden yine düşmeyecek gibi görünüyor. Geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilen yüksek kalitedeki zemin kaplamaları ve bambu, mantar gibi doğal malzemelerin kullanımı yine popülerliğini koruyacak. Yeni ve sürdürülebilir zemin seçenekleri, hem farklılıklarıyla dikkat çekecek hem de çevresel etkilerinin düşük olması nedeniyle tercih edilecek.

Bu amaçla geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen yüksek kalitedeki yapı malzemeleri, ekolojik açıdan oldukça büyük önem taşıyor. Örneğin modulyss®️’in okyanuslardan topladığı atık iplik, halı ve balık ağlarını toplayarak yeniden üst kalite bir ürüne dönüştürdüğü sürdürülebilir karo halılarını tercih ederek, karbon ayak izimizi düşürebilir, çevremiz için daha bilinçli tercihler yapabiliriz.

Biyofilik Tasarım

Biyofilik tasarım, iç mekanlara doğal unsurları dahil etmeyi hedefleyerek, doğayla daha güçlü bir bağlantı kurmamızı amaçlar. İnsanların doğayla daha fazla etkileşime geçme isteği ve çevreye duyarlılık arttıkça, biyofilik tasarımın popülerliği de her geçen gün artıyor.

Biyofilik tasarım, iç mekanlarda doğal malzemelerin kullanımının yanı sıra bitki ve yeşil alanların da daha fazla tercih edilmesi anlamına geliyor. Bu tasarım yaklaşımı, zemin kaplamalarında doğal, sürdürülebilir ve ekolojik tercihlerin yapılması olarak kendini gösteriyor. Bir mekana girdiğimizde gözümüze çarpan en geniş yüzey olan zeminler, belki de biyofilik tasarımın en iyi yansıtılacağı alanlardan biri. Biyofilik tasarım kriterleri ile oluşturulan bir zemin, doğayla uyumlu bir mekânın altyapısını oluşturabiliyor. Karo halılar, doğanın ruhunu iç mekana taşımamız için kullanışlı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Akıllı Zemin Çözümleri

Teknolojik gelişmeler hayatımızın her alanında kendini hissettirdiği gibi, zemin kaplamalarında da bizi şaşırtmaya devam ediyor. Akıllı zeminler, estetik, işlevsellik ve teknolojiyi bir araya getirerek daha konforlu, verimli ve keyifli bir yaşam ortamı yaratmayı amaçlayan bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor. Bu zeminler, geleneksel zemin kaplamalarının ötesinde bir dizi özellik ve işlev sunan ileri teknolojiyle donatılmış yüzeylerdir. Isıtma ve soğutma özellikleri, LED aydınlatma entegrasyonu, sağlık takibi, ses iyileştirme, temizlik ve bakım kolaylığı, enerji verimliliği gibi özelliklerle günlük yaşamımızın çeşitli yönlerini geliştirmeyi hedeflerler. Siz de teknolojinin hiçbir yeniliğinden geri kalmamayı ilke edinenlerdenseniz, akıllı zemin kaplamalarını hayatınıza dahil ederek, konforunuzu artırabilirsiniz.

Diğer İlhamlar